I ett nötskal.

I ett nötskal.

mockup-graphics-YXWRE_zJrDE-unsplash

Nötter är bland det hälsosammaste som finns och ska ätas med gott samvete, men precis som med allt annat inom måttliga gränser. Eller ja ”lagom”. Att äta rostade nötter är att undvika men lite salt går bra om du inte har några underliggande sjukdomar dvs där salt bör undvikas.

Länge leve nöten!

Paranöten, en personlig favorit!

Paranötträdet kommer från träden i Amazonas och kan bli över 1000 år gamla, och det är även det mest lång livande träden. Paranötens krafter är en del, och här hittar du en bra väg till selen. Selen är ett grundämne kroppen använder för att skapa antioxidanter. Vilket ska skydda mot tidigt åldrande, vissa cancerformer samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Pekannöt

Pekannöt kommer från pekanträdet och är en valnötsväxt art. Träden växer naturligen från södra USA och México. Och pekannötsträdet används inte bara för att få i sig nyttiga ämnen utan pekanträdet virke kan användas till golv och möbler. Pekannötter är berikade på bland annat kostfiber som får igång tarmens rörelser så att maten går snabbare i matsmältningssystemet.  Pekannötter är även bra för sömnen, och kan bidra med en djupare sömn.

Cashewnöten

Cashewnöten är nog ibland den kändaste nöten och förekommer vanligt i maträtter, framförallt i kinesisk och thailändsk mat. Cashewnöten är rik på folsyra, järn och magnesium.

Macadamianöt

Macadamianöten är en av det dyraste nötterna som finns och framkallas endast på ett fåtal platser i världen och skörden är begränsad. Macadamianötens skal är även extremt hårt och en utmaning att knäcka. Macadamianöten är också den fetaste nöten, den innehåller en rik procent Palmitoljesyra uppskattningsvis 20 procent vilket är en omega-7 fettsyra som vi inte ser lika mycket av i andra nötter. Så denna nöt är inte den bästa för hjärt-och kärlhälsan.

Pistaschnöt

Pichstasnöten är grön, och svår att missa. Pistaschnöten är rik på antioxidanter, den har goda hjärt-och kärlskyddande egenskaper och många andra nyttigheter som isofl avoner som daidzein och geinstein vilka är speciellt kända för att skydda mot bland annat bröstcancer.

Mandelnöten

Vi känner nog alla igen mandelnöten, och är nog en av dom kändaste nötterna i våra hem då det även associeras med jul traditioner.   Mandelnöten pryder även många bakverk och är populär i maträtter. Och även om vi kallar mandelnöten för nöt så är det egentligen en stenfrukt. Näringsnivåerna i mandelnöten är nästan desamma som i andra nötter men det finns en fördel med mandlar och det är att kroppen inte tar upp samma fettmängd som andra nötter vilket gör att du kan äta en större mängd mandlar.

nötter
Länge leve nöten!

Källa: Runnersworld.se